Runt - 60

Rubriken syftar dels på att modellerna (och även piloten) gick mycket "runt" (linflyg) och att det var "runt" år 1960 det pågick.

Vilka stilar!

  Rutinerade combatflygare.
Motorena var oftast 2,5 cc dieslar.
Egen konstruerad kärra.
Obs fenans utseende och namnet.
Motor: 1 cc Super Tiger G32 diesel.
   
Ibland var combatstriderna hårda och kunde sluta så här!


  Misslyckad rekordmodell
Vi började vårt bygge efter en ritning i en amerikansk modellflygtidning. Kärran hade en tank på 3,6 dl och skulle gå, efter våra beräkningar, 2 tim 20 min. Vikten fulltankad var 600 gram, ganska tungt för en 1 cc motor (Super Tiger G32 diesel). Efter många propellerbyten fick vi äntligen upp kärran men redan efter 9 minuter stannade motorn. Slut med soppa? Omöjligt tänkte vi, men så var det. Orsak: Spricka i tanken!Den var nämligen gjord av bladmässing, för att hålla vikten nere, och vi hade bockat ena kanten för skarpt så att en spricka uppkom.
Vi fick bara bytas av vid linhandtaget en gång mot beräknade 28 och det blev inget rekord och inga fler rekordförsök för oss heller!

Vad är detta för modeller?
En sak är jag säker på: Alla modellerna på bilden gick runt med lina. Antingen i luften eller på vattnet.
Mot väggen fr vä: Sjöhäxan, en 3-punktare med "vattenpropeller" och stuntmodellen Thunderbird, för 2,5 cc.
Framför står en Spitfire (stunt) för 6,5 cc motor.
Den tvåmotoriga var en egen konstruktion. En otroligt välflygande stuntmodell med härligt ljud från dom två 2,5 cc Super Tiger dieslarna.


Ännu en egen konstruktion som vi byggde i parti och minut. Materialkostnad var på den tiden 5:-/styck.
Lägg märke till numreringen på fenorna. Vi hade tydligen kvaddat 9 stycken tidigare eftersom dessa har nummer 10 & 11! Motorer var givetvis våra driftsäkra 2,5 cc Super Tiger diesel.
En "miniatyrmodell" av egen konstruktion med 1 cc Super Tiger som jag flög i trädgården bakom mina föräldrars hus. Dom var mest rädd för att jag skulle haverera telefonledningen. Grannarna däremot hytte med näven och gnällde över ljudet!? Hm.. konstigt


Vinter & kyla inga problem för 13-14 åringar.
Här flög vi på Storsjöns is. Modellen till höger var gjord efter en ritning i en Amerikansk tidning. Min första modell med "riktig" stuntmotor, en Fox .29 (5,6 cc) och flaps.