Mest Metanol

Här är gamla färgkort som jag skannat in. På den tiden, slutet av -70 till början på -90, var det för min del metanolmotorer som gällde men också en segelkärra och två elkärror hann jag prova på.

 

CURARE
En av mina absoluta favoriter! Motor OS 25 FSR
OBS! Negativ V-form på stabben.

HORNET
Ännu en favorit, byggd efter en ritning i RCM (okt Nr -77). Egentligen för 0,8 cc motor men jag förstorade ritningen ( x1,15), satte i en OS .10 FSR (1,7cc) och byggde vingen med symmetrisk profil. Tanken var på 0,6 dl med flygtider runt 15 minuter!
 
Klicka för att se ritningen
 
  WESTERLY
Mitt första RC-plan med en OS .20 motor (3,5 cc).
Egenkonstruerade skidor såg snygga ut men visade sig inte fungera i praktiken. Två halvmeter långa tapetserarlinjal av aluminium fungerade mycket bättre.
FIGHTER (tror jag?)
Bild från VGF modellsektions fält. Motor OS .40 FSR (6,5 cc).
Flög denna modell också med tofflor från Storsjöns vatten. Hade ett extra servo så jag kunde släppa fallskärmar. Uppvisningsflög på Rörberg och även från Medskogssjön (med tofflor) under en paus i modellbåtstävlingar, RM (Svera).
Bilder på modellen HÄR
 
 

STUNT MAN
Konstruerad av två bröder från Hofors. Cellplastvingen var färdigplankad med lövtunn plywood. Kroppsidor och stabbe var av 3 mm balsa plankad på bägge sidor också av lövtunn plywood. Ingen klädsel behövdes utan enbart målning.

CHINOOK
Från en ritning i Allt om Hobby. Den hade speciella "vigöron" som gjorde den stabil i lågfart (halsymetrisk profil utan skevroder = Nybörjarmodell).
Jag kallade den även "Kilometern" eftersom vikten var ett kilo och spännvidden en meter.
Motor OS .15 (2,5 cc)

 
 

DELTAPLANET A4
Konstruerad av Bo Gårdstad. Ritning fanns i Allt om Hobby Nr 1 -78. Hela vingen var gjord av 5 mm balsaflak och 8x8 trekantlister.
För att få kombinerat skev/höjdroder satt skevservot på en släde som drogs av höjdrodret. Då fanns inga mixrar i radion inte! I min A4 hade jag en OS .20 (3,5 cc) motor.

Dåtidens elflyg (runt -80)
Byggd efter ritning i RCM. 2mm balsa till det mesta. Långt mellan spryglarna. Allt för att få den lätt!
Motor var en Astro 05 och 4 st NiCd (typ R6) som på den tiden var max 550 mAh!
Flygtiden var 1 minut med lite stig, 1 minut utan stig sen var det dax att glida ner för landning.
 

 

Das Box Fly 20W
Byggsats. Min enda dubbeldäckare från den tiden. Det var en hel del 3 mm lätt plywood förutom balsa i denna modell.

???
Byggsats. 3 meters segelmodell där vingarna, fena och stabbe gick att demontera. Kroppen framtill var av plast med ett aluminiumrör till stjärtparti. I övrigt var allt av balsa med MASSOR av spryglar!

 


Startsida / Home